
 

 
 

 

FAQ on transporting biohazardous waste 
Here are some frequently asked questions on transporting biohazardous waste based on the Industry 
Code of Practice for Managing Biohazardous Waste (Including Clinical and Related Wastes), also 
known as the Biohazardous Waste Industry Code (BWI Code). 
These FAQs give general guidance only. Biohazardous waste management is highly regulated with many 
measures required under law. Refer to the BWI Code and relevant regulations in your jurisdiction to 
understand both mandatory and recommended obligations. 

Management responsibilities 
Q1. What regulations apply to transporting bio waste? 

Biohazardous waste needs to be transported and loaded/unloaded safely in accordance with 
dangerous goods transport legislation and the relevant regulations and Standards. 

It can only be transported to premises licensed to accept such waste and it must be tracked and 
reported in accordance with waste tracking requirements in the applicable jurisdiction. 

Q2. What are my responsibilities as a waste transporter? 
Waste transporters need to meet all relevant legislative requirements relating to the transport, 
treatment and disposal of biohazardous wastes, and maintain all applicable license and approvals. 

Vehicles must be appropriately equipped and maintained. Drivers need to be trained, with 
evidence kept on their training. 

For a full list of waste transport responsibilities, refer to Sections 4 and 9 in the BWI Code. 

Q3. Do waste transporters need a waste management plan? 
A waste management plan is part of providing a complete waste management service. 

Q4. What do I do if waste is not being properly segregated or contained by the waste 
generator? 
Transporters must refuse to collect any waste container that is overflowing, obviously contains 
the wrong waste, wastes that are not identifiable, or which have been tampered with. 

Waste transport companies should report any such issues to the generator. 

Q5. Can I transport waste to unlicensed premises? 
No. Biohazardous waste can only be transported to premises licensed to accept such wastes. 

  



 

Q6. What insurance is needed? 
Appropriate vehicle and public liability insurance shall be obtained in accordance with transport 
and dangerous goods codes in Australia and New Zealand. The insurance shall include third party 
property clause with respect to loss or damage as a result of fire, explosion or spillage of waste. 
Clean-up costs incurred by, or on behalf of, a public authority shall also be covered. 

Vehicles 
Q7. What vehicles can I use? 

Biohazardous waste must be transported in dedicated dangerous-goods-licensed (where 
necessary) and suitably equipped vehicles with relevant government approvals. 

Section 9.2 of the BWI Code sets out the required features for transport vehicles. 

Q8. Can I transport biohazardous waste with other types of waste? 
Biohazardous waste must not be transported with incompatible materials unless the wastes are 
separated from these materials in a purpose-designed enclosure that meets the conditions in this 
section. 

Q9. Can I get an exemption from some transport requirements? 
Regulatory authorities can grant exemptions from some transport requirements, for example, to 
allow small volumes of waste to be transported in a non-dedicated vehicle such as a car used by 
home healthcare professionals. 

Waste must still be appropriately and safely contained, securely segregated from other materials 
and secured in the load compartment to prevent spillage. Vehicles should have a spill kit in the 
vehicle and the load compartment should ideally be lockable and separate from the driver’s cabin. 

See Section 9.2.6 in the BWI code for more specific information. 

Vehicle signage 
Q10. Do I need to display signage on the vehicle? 

Vehicle signage must be displayed on the front and back of the vehicle for cytotoxic and 
biohazardous waste. This also applies to pharmaceutical waste in Australia. 

Vehicle signage must comply with all relevant jurisdiction requirements as well as dangerous 
goods codes (if the biohazardous waste is considered as dangerous goods under the codes). 

Q11. What signage do vehicles need to display? 
The type of placards to use depends on the legislative requirements of the relevant agency in 
each jurisdiction. Contact your regulatory agency to check what placard(s) to display and any 
specific conditions that apply. Examples of vehicle placards from the UN Recommendations on the 
Transport of Dangerous Goods are shown below: 



 

 Pharmaceutical 
waste 

Biohazardous waste Cytotoxic waste 

Placard design 

   

Placard colour Black on white 
(reflective) 

Black on white 
(reflective) 

White on purple 
(reflective) 

Placard placement Front and rear of 
vehicle (Australia only) 

Front and rear of 
vehicle 

Front and rear of 
vehicle 

Hazard class UN Hazard Class 
6.1/Toxic 

UN Hazard Class 
6.2/Infectious 
substance 

UN Hazard Class 
6.1/Toxic and 
recommended cytotoxic 
waste symbol 

Source: UN 

Waste containment 
Q12. Can I transport waste in liners? 

No, waste liners must be placed into an outer container. This includes shipping containers. 

Q13. Can I use chutes to move biohazardous waste? 
No. Chutes must not be used to move biohazardous waste. 

Q14. Do staff need to be trained? 
Staff need to be trained in the correct procedures for handling, containing, storing and 
transporting biohazardous waste. 

For more on training and education and workplace health and safety refer to sections 6, 12 and 13 
in the BWI Code. 

Sharps 
Q15. How do waste transport companies manage sharps? 

Waste transport companies who supply, collect, service for reuse, or dispose of sharps containers 
are responsible for implementing workplace health and safety practices that will minimise the risk 
of injury to their employees. This responsibility applies during handling, transporting and 
disposing of full containers or their contents (in the case of reusable containers). Safe practices 
must also extend to cleaning and maintaining reusable containers.  

  



 

Waste transport drivers 
Q16. Do drivers need special training? 

Yes, drivers must complete a course of instruction on transporting biohazardous waste safely. 

Drivers have a duty of care to safely operate their vehicle. They need a current relevant driver’s 
licence and where required, a dangerous goods licence and/or a hazardous goods endorsement 
on their driver’s licence. They also need to be wearing appropriate personal protective 
equipment. 

Q17. What are drivers responsible for? 
Drivers must always keep the load compartment locked when unattended and during transport. 
They must operate all equipment safely and keep the vehicle clean and well presented. 

They must report either verbally or in writing on equipment condition daily, service failures and 
accidents with either vehicle or waste. 

For more information, refer to Section 9 in the BWI Code. 

Waste transport certificates 
Q18. Does Australia require waste transport certification? 

Yes – waste transporters in Australia must implement a waste transport certification system to 
adequately identify source and transport path to disposal. This system must comply with any 
jurisdictional transport certificate systems requirements. 

Q19. Does New Zealand require waste transport certification? 
New Zealand requires documentation to be held during transport of dangerous goods specified in 
NZ Standard 5433 (transport of dangerous goods on land). This record-keeping system does not 
require documentation to be kept on hazardous waste transport in most cases – a separate 
system is needed to keep effective records on transporting hazardous waste.  

Q20. Who is responsible for providing waste transport certificates? 
Waste transporters must complete and use transport certificates when transporting wastes, but 
waste generators, transporters and treatment/disposal/storage facilities all have specific 
responsibilities for waste transport certification, as listed in Section 9.6 of the BWI Code. 

  



 

Crossing state borders 
Q21. What happens if I need to transport my waste to another state or territory? 

Transporting biohazardous waste across borders in Australia shall satisfy the requirements of 
national manifest systems as applicable. Consult the relevant authorities for details. 

In Australia, transportation of biohazardous waste across jurisdiction borders should comply with 
the National Environment Protection (Movement of Controlled Waste Between States and 
Territories) Measure 1998 (NEPM), or jurisdictional legislation implementing the NEPM (where 
applicable). 

 

About the BWI Code  
The BWI Code helps anyone working with biohazardous waste to understand their responsibilities 
and work towards environmental best practice in the safe and cost-effective handling, transport, 
treatment and disposal of biohazardous waste across Australia and New Zealand. 
The BWI Code is published by the Biohazard Waste Industry (BWI) division under the Waste 
Management and Resource Recovery Association of Australia (WMRR) – the only national peak body 
for the $15 bn waste and resource recovery industry. 
To purchase the Code, email the WMRR national office at info@wmrr.asn.au 
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